«

»

Nov 23

Om matematikens poesi

Jag har läst boken The number my5teries av Marcus du Sautoy.

Boken är en upptäcksresa genom några matematiska landskap som utgår från millenieproblemen. Vi blir tagna på fem resor i fem kapitel. Resorna börjar i en oskyldig undran och slutar i fem av millenieproblemen.

Den första resan görs med hjälp av primtal och talteori fram mot Riemannhypotesen. Den andra i geometri och formen på universum fram mot Poincarés förmodan om de möjliga formerna på universum. Den tredje resan tar sin utgångspunkt i sannolikhetslära och mynnar i problemet om P mot NP som handlar om lösningar som är lätta för en dator att finna mot lösningar som är lätta för en dator att kontrollera.  Den fjärde handlar om grunden för vår internetekonomi i form av koder och kryptering via RSA till ett nytt sätta att kryptera information med hjälp av elliptiska kurvor och därmed varför Birch och Swinnerton-Dyers förmodan är viktig för vårt sätt att leva. Den femte och sista resan tar sin utgångspunkt i kaos och mynnar ut i Naivier-Stokes ekvationer för beskrivning av flöden.

Boken är lätt att läsa och för de av er som har varit på någon av Marcus du Sautoys föreläsningar kan jag säga att han entusiasm och hans sätt att förklara saker på ett enkelt sätt gör sig bra även i bokform. Till boken finns ett antal länkar och problem som gör att man med lätthet kan använda de matematiska resorna i klassrummet för att visa på verklighetens matematik och matematikens poesi. Allt för att våra elever ska få se att matematik är mer än bara aritmetik i olika former. Jag anser själv att boken borde vara obligatorisk läsning för Sveriges matematiklärare.

1 kommentar

  1. Jonas

    Låter som en intressant bok. Måste skrivas upp på inköpslistan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>