«

»

mar 15

Inlämningsuppgift i naturkunskap – Universum och jordens uppkomst

Till samtliga uppgifter ska du ange källor, dessutom ska du använda både elektroniska (som Wikipedia, NE.se och andra spännande sidor, lite länkar finns nedan) och analoga (böcker, tidningsartiklar etc, dessa finns tex på biblioteket) källor. All text ska vara skriven med 12 pt och enkelt radavstånd.

 1. Du ska beskriva vad som krävs för att något ska få kallas en vetenskaplig teori. Du ska även berätta om vad som menas med psuedovetenskap och protovetenskap. Ge exempel. Omfattningen bör vara 1 A4-sida text.

  http://www.vetenskapsteori.se/index.htm

  http://stp.lingfil.uu.se/~nivre/5LN441/Vetenskapsteori.pdf

  http://www.sbu.se/sv/Vetenskap–Praxis/Vetenskap-och-praxis/Vad-ar-vetenskap-och-varfor-behovs-den/
  http://bada.hb.se/handle/2320/5111

 2. Du ska utifrån big bang teorin beskriva hur universum och jorden skapades. I din beskrivning ska du förutom beskrivandet även ta med de bevis som finns för big bang teorin. Omfattningen bör vara 2 A4-sidor text.

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1694957.svd
  http://www.rymdportalen.com/?page=astronomi/bigbang
  http://www.linnaeus.uu.se/online/fysik/makrokosmos/bigbang.html

1 kommentar

 1. Sebastian

  Big bang Teorin

  Enligt vår teorin angående Big Bang så ska det ha skapat vårt universum för cirka 12 – 15 miljoner år sedan. Man kan säga att Big bang teorin har nio olika faser. Och i den första fasen så fanns det helt enkelt olika partiklar som kom från ingenting.
  Och det hände att två partiklar uppstod från ingenstans men de var tillräckligt nära för att kunna binda sig.

  På grund av att partiklarna kunde binda sig uppkom fas två som kan kallas för “den storförenande eran”. Vilket innebär att temperaturen blev väldigt hög och på så sätt kunde kärnkrafterna och de elektromagnetiska krafterna börja samverka till att accelererande expandera universum.

  Och under den tredje fasen började de starkare krafterna från kärnkraften och elektromagnetiska kraften skiljas från de svagare krafterna av de båda. På så sätt utgörs universum av plasma av kvarkar och elektroner. Och universum fortsätter att
  utvidgas.

  I fas fyra börjar kvarkarna bli protoner och neutroner. På så sätt får partiklarna få sin massa. Det finns också ett överskott på materia jämfört med vad det finns antimateria.

  Nu i den femte fasen frikoppas neutrinerna och därefter elektroner och positroner och förintar varandra. På så sätt frigörs stora mängder energi som ger en liten rest av elektroner men också en massa kosmisk bakgrundsstrålning.

  När den sjätte fasen inträffas sjunker temperaturen så pass mycket så att protoner och neutroner kan bindas till kärnor. För den kosmiska bakgrundsstrålningens energi är mindre än bindningsenergin.

  Den sjunde fasen inträffar inte förrän efter 300 000 år. Då strålningstemperaturen har sjunkit ännu mer. Materian och den kosmiska bakgrundsstrålningen frikopplas när elektronerna binds till kärnor och blir neutrala atomer.

  Efter 700 000 år senare har temperaturen sjunkit ännu mer. Och då kan materieanhopningar bildas och stjärnor och protogalaxer.

  Och efter cirka 15 miljarder år efter “Big Bang” har bakgrundsstrålningen sjunkit ännu mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>