«

»

mar 09

Instruktioner MP1FoA och MP1FoB

Pga av en miss i schemaläggningen kommer dagens lektion vara lärarlös. Jag är på en utbildning i hörsalen. Det ni kan göra på egen hand är:

 1. Räkna uppgifter på kapitel 1 i läroboken om bråkräkning.
 2. Börja leta information om olika krypteringar på google och wikipedia. Titta på Ceasarkrypto, Vigenére-chiffret och RSA-kryptot.

Redovisa genom att berätta om vad du hittat för information och hur det har gått med räkneuppgifterna i en kommentar till detta inlägg! Din närvaro kommer baseras på om du kommenterar eller inte.

11 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Malin MP1FOA

  Vigenére-chiffret:

  Krypteringen fungerar på följande vis: Nyckelordets bokstäver skrivs, en och en, ovanför bokstäverna i den klartext som skall krypteras. Om nyckelordet är “EFG” och vi ska kryptera “jag”, letas först klartextbokstäven “j” upp i Vigenère-tabellens översta rad (grön). Nyckelbokstäven “E” finner man i bokstavskolumnen längst till vänster i tabellen (röd). I skärningspunkten mellan kolumnen och raden finner man bokstaven “N”. Sedan fortsätter man med nyckelns andra bokstav och kryptobokstav tills hela texten är krypterad.

  RSA-kryptot:

  Till att börja med skall 4 st tal tas fram, P Q E D.
  Hitta 2 st primtal, P och Q (ju högre siffra desto starkare krypto. PGP använder 2 ^ 2048)
  Välj E så att E och (P-1) * (Q-1) ej är jämt delbart med varandra. Talet E måste vara udda.
  Räkna fram D så att D*E-1 / ((P-1)*(Q-1)) är jämt delbart.
  Ser komplicerat ut? Ett räkneexempel:
  Jag väljer talen 5 och 11 (för att göra det lätt och att Ni kan följa med med räknedosan)
  Som talet E tar jag 3, (4*10 delat med 3 är inte jämt (13,333…))
  Talet D blir lämpligen 27 (27*3-1)/(4*10) = 160/40 vilket blir jämt delbart.
  Talen PQ(5*11=55) och E(3) är tillsammans den publika nyckeln som Ni kan distribuera till den som skall skicka ett krypterat meddelande till dig. Det är alltså inte P och Q som lämnas ut, utan dess summa. Det är detta som gör att det blir svårt att knäcka kryptot. Det finns det ju bara två av primtalen som bildar summan 55.
Talet D(27) får inte avslöjas. Det är din privata nyckel tillsammans med PQ.

  Caesarkrypto:
  Eller Caesarrullning. Är ett av de älsta krypteringssätten och har fått sitt namn efter Julius Caesar som ofta använde det. Det går ut på att man ersätter varje bokstav med en annan bokstav som står n steg längre bak i alfabetet. Talet n blir sedan nyckeln för att kunna dekryptera meddelandet.

  Det var detta jag hittade på dem tre olika när jag sökte. Läste igenom men förstår inte mycket av det. MVH

 2. Daniella

  Hej!
  Jag räknade en STOR del under lektionen, men även letade jag sidor och läst igeom för att förstå allt vad kryptering är och hur allt började.
  Jag läst mest igenom och klickade runt på olika sidor för att se så att jag inte fick fel information.

  Daniella Annvir FO1B

 3. evelina rennarp mp1fob

  Igår läste jag lite om kryptering på olika hemsidor. tex vad ceasarkrypto är, och att Julius Ceasar använde sig av det sättet för att kryptera för 2000 år sedan.

 4. Rebecca Jörnevi

  jag var på din lektion i går och jag satt och jobbade med projektet.

 5. Emmi löwenberg

  Heeej, jag kollade runt och surfade på internet efter fakta om kryptering och förstod det mesta. Sedan räknade jag tillsammans med Daniella bråk och saker från boken.

 6. Daniella Andersson

  Jag har läst och kollat runt rätt mycket på olika sidor om krypteringar och jag börjar förstå, sen efter det jobbade jag men Emmi i boken.

 7. Oskar Åberg

  Jag jobbade med första kapitlet i boken igår och dessutom kollade upp olika krypteringar men förstod inte riktigt RSA-kryptot

 8. Alexandra K MP1FOB

  Har kollat på olika sidor för att förstå de krypton som fanns. Caesarkryptot var enkelt och man skulle bara flytta bokstäverna några steg för att räkna ut det och kryptot användes för 2000 år sedan av Julius Caesar. Vigenére kryptot användes aldrig för att det var för svårt. En bokstav kunde representeras av flera olika bokstäver beroende på hur vanligt det är. I RSA-kryptot ändrar man bokstäver till siffror.

 9. Marielle MP1FOC

  Jag har läst om caesarkryptot och RSA-kryptot

 10. Sandra

  Jag räknade bara i boken, det gick bra men hann aldrig kolla om kryptering.

 11. LouiseAndersen MP1FOB

  var på din lektion igår, sökte fakta om krypteringar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>