«

»

jan 29

Matematikbiennalen 2010 dag 2; inspiration och prisande

Jan Björklund inledde dag 2

Dagen började med ett inledningsanförande av skolminister Jan Björklund. Han talade om vikten av rätt utbildning av lärare. Om hur skolan och lärarna måste förändras för att möta morgondagen. En del av det han sa var vettigt, annat var floskler. Jag gillade hans utläggning om hur lärarutbildningen måste förändras. Mer utbildning i ämneskunskap, mer utbildning i metodik och mer specialisering mot olika åldrar.

Efter inledningen delade Gleerups ut stipendiet för bästa matematiklärare:

Dagens huvudaktivitet var ju de fyra seminarier/föreläsningar som jag deltog på.

Bara 4 tillåtna rotationer...

Seminarie 6: Symmetrier i islamske mönstre
Detta var ett seminarium om mönster med utgångspunkt i Khatem Sulemani (Salomons sigill). Vi fick se hur vi genom detta fann samband mellan matematik, religion och slöjd. Sedan reste vi runt i olika symmetrier och såg hur detta ledde till att det enbart finns 17 st olika 2D-mönster med avseende på symmetri. Vi såg även vad en frågas tolkning kunde ha för betydelse för svaret. Sist men inte minst ett varnande exempel på hur det kan gå när man ska koppla matematikens idévärld till den verkliga världen.

WOW!

Seminarie 7: Matte med lust och aktivitet
Detta var en av dagens verkliga höjdpunkter. En torr humor, roliga och inspirerande exempel. Detta var en föreläsning som verkligen passade mig, just humorn i kombination med utmaningar i form av tankenötter – underbart. Jag fick ut sådana saker som jag vill ha, en massa nya problem att utsätta min omgivning för. Säkert en hel del jag kan använda tillsammans med mina elever.  Jag vill inte skriva för mycket om föreläsningen då får ju mina elever reda på vad de kan ställas inför och då går överraskningsmomentet förlorat och det vill jag ju inte.

Det var inte så tomt när föreläsningen börjande = fullsatt

Seminarie 8: Helvetet i en algebraisk Eqvation
Biennalens höjdpunkt helt klart. En spännande historia om de algebraiska ekvationerna och deras lösningar, och brist på sådana i allmän form. Föreläsningen visade hur snabbt en timme kan gå, hur mycket en historisk bakgrund ger liv åt ett problem. Mest fascinerande var slutsatsen att det inte är fel på ekvationerna utan att det är fel på de tal vi skriver som lösningar…

Seminarie 9: Siffersummeräkning
En av biennalens bottennapp. Inledningen om siffersummeräkning för att kontrollera om man räknat rätt med olika algoritmer var bra. Men när vi började tala om decimalutvecklingar blev det ointressant. Först med publikfrågorna om hur detta var relaterat till OCR-nummer, EAN-koder och personnummer blev det intressant igen. Höll bitvis på att somna.

I huvudsak var seminarierna bra, jag är mycket nöjd med alla utom två seminarier och i fortsättningen tänker jag vara försiktig med seminarier märkta “Gr/Gy” och “Alla”, då det är vid dessa seminarier jag blivit som mest lurad av abstractet. I skrivandes stund sitter jag på ett tåg mellan Mjölby och Nässjö, vi är just nu 2,5 h försenade… Jag är varm och trött. Men ändå så inspirerad och nöjd med allt, så inspirerad att jag inte bryr mig om förseningen!

2 kommentarer

  1. Per Cederstam

    Tack för trevligt sällskap under Biennalen. Det tog en stund att komma hem. Nu tycker jag att det snart får vara nog med snö i Skåne för denna vinter.

  2. Tilda

    Du verkar vara en helyllekille! Tack för en bra blogg 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>