«

»

jan 27

Öppet hus – med laborationer

Några av de hjälpmedel jag använder i min undervisning

Igår var det öppet hus på skolan och jag hade gjort i ordning en matematik/naturkunskaps sal för att demonstrera hur jag arbetar i min undervisning. Jag visade på det inspirationsmaterial och de läroböcker jag arbetar med och gjorde en del demonstartioner:

Inspirationsmaterial för lärare och elever!

Tankeröret: Demonstrationen visar ett rör med fyra kulor fästa i ändarna på två snören som går genom ett rör. Hur är snörena dragna genom röret? Genom att jag drar i olika kulor får deltagarna en uppfattning om hur snörena är dragna, men allt är givetvis inte som det ser ut. Demonstrationen visar att matematik handlar om att tänka och att använda logik för att lösa ett problem.

Geobrädet: På ett geobräde med 5*5 piggar ska deltagarna med hjälp av gummiband bilda så många kvadrater av olika storlek som möjligt.

Datorkunskap - unplugged

Datorkunskap – unplugged: Deltagarna lägger upp “pixlar/ettor-nollor” (kvadrater med olika färg på fram och baksida) i ett rektangulärt mönster som de tror jag inte kan komma ihåg. Därefter lägger jag till ett antal pixlar till. Sedan vänder jag mig om och ber dem vända på en pixel, därefter vänder jag mig igen och pekar ut den pixel de vänt.

Vardagsbatterier: Med hjälp av zink- och kopparbäck, en citron eller ett glas vatten kan man få en klocka att fungera eller en diod att lysa. Slutsatsen är att vi kan bygga egna små batterier hemma! Hur funkar det?

Sugrörskniv: Ett sugrör har svårt att hugga igenom en rå potatis. Dvs om man inte håller för ena änden på sugröret, då kan sugröret hugga igenom potatisen! Varför?

Koka vatten i en ballong: När en ballong hålls över en låga spricker gummit av värmen. Häll lite vatten i ballongen och så smäller den inte. I alla fall inte innan vattnet kokar… Varför?

Observera att den översta klossen ligger helt utanför den understa...

Experimentuppställning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>