«

»

jan 15

Tungmetaller, molmassa och labbrapporter

När jag såg att jag kunde välja kemi som delkurs i min fortbildning som naturkunskapslärare blev jag glad. Kemi är något jag inte läst på 13 år, jag kom ihåg hur kul det var i högstadiet och gymnasiet, och min nyfikenhet väcktes. Jag blev också glad när jag slutligen fick läroböckerna från nätbokhandeln efter 16 dagar, de hade lovat 5-8 dagar men det gjorde inget för jag var så nyfiken på innehållet. Jag skummade igenom inledningen som var en repetition av gymnasiekurserna i kemi.

Idag var det kursstart i Växjö och jag tog tåget 06.48 från Malmö central. Det är alltid kul att komma till sitt gamla universitet, men denna gång var mycket förändrat, det var till och ombyggnader som gjorde att jag inte hittade så bra i mitt gamla hus, matematikhuset. De hade byggt ihop det med kemi- och fysikavdelningarna så det var en trevlig överaskning. Men jag hittade till slut till salen där introduktionsmötet skulle hållas.

Jag insåg att det här med kemi är lite som att lära sig cykla, det var mycket jag hade glömt som molmassor, substansmängder och koncentrationer. Men jag kände igen allt och efter ett tag gick beräkningarna bra. Det var också mycket om säkerhet innan vi släpptes in i labbsalen, vilket kändes tryggt då vi därefter visste var brandsläckare, brandfiltar, ögonduchar, nödtelefon och förbandslådor fanns.

Kemilabbet

Sedan var det dags för labben, vi började med en laboration som i mångt och mycket handlade om bly. Vi skulle ur blymönja, ett ämne som tidigare användes till att skydda båtar mot bla röta, slutligen bilda blyjodid, en guldfärgad kristall. Det var kul att återigen blanda, filtrera och dekantera lösningar i olika steg och dokumentera vad som hände. Blev det en guldfärgad kristall? Det vet jag imorgon, då den sista lösningen av blyjodid i vatten behöver svalna långsamt över natten för att bilda de fina kristallerna.

Reaktioner mellan joner. Samtliga vätskor var klara från början.

Vi påbörjade också en labb i reaktionskemi, där vi blandar olika ämnen och ser hur de reagerar med varandra i form av färg och fällning. Bilden till höger visar resultatet, det blev blandat resultat några blandade sig lätt, medan andra reagerade mer “våldsamt” genom att bilda fällningar, ändra färg eller att bli grumliga.

Vi avslutade dagen med att skriva labbrapport på den första laborationen. Det tog någon timme att skriva in allt, men den blev bra 😉 Vi får se vad morgondagen har med sig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>