«

aug 31

Den bästa fortbildningen för matematiklärare!?!

Jag har varit på fortbildning, en fantastisk sådan. Jag sökte till Kleindagarna för andra gången när det för första gången blev möjligt att göra det. För dig som inte vet vad Kleindagarna innebär så är det en fantastisk 3-dagars fortbildning i en fantastisk miljö. Det är en fortbildning i både matematik och i matematikdidaktik.

Mercatorprojektionen var temat för en av föreläsningarna

Kursen börjar med en 60 minuter lång föreläsning om, ibland ganska avancerad, matematik. Det är inte säkert att man förstår föreläsningen helt ut, det är meningen. Jag brukar säga att en bra föreläsning får en förvirrad – fast på en högre nivå. Efter varje föreläsning följer ett nytt 60 minuters pass, fast nu är man med en grupp deltagare, 5-6 personer, där man tillsammans ska diskutera föreläsningen så att otydligheterna man upplevt klarnar. Man ska också spåna undervisningsidéer inspirerade av föreläsningen som skulle kunna användas i gymnasiets kurser. Ett avslutande 60 minuterspass återsamlar grupperna och man delger varandra vad man kom fram till. Detta upprepas 4 gånger. Den sista dagen har man, efter intresse, blivit placerad i en grupp som ska detaljplanera en lektion utifrån en av föreläsningarna och de idéer som spånades fram.

Under min vistelse fick jag lära mig hur man bevisar femfärgssatsen genom grafteori, problemet är släkt med fyrfärgsproblemet. Jag fick också lära mig mer om numeriska metoder, de typer av problem som kan lösas med numeriska metoder och de begränsningar en dator har när man löser ett problem med en numerisk metod. Även hur man räknar ut den kortaste vägen mellan två punkter på en karta som genererats av Mercatorprojektionen behandlades och en något oväntad sinusfunktion dök upp. Till slut var det klassisk problemlösning på tapeten och några fiffiga strategier demonstrerades. För lektionsplaneringen valde jag att fokusera på femfärgssatsen och temat för lektionen blev visuella induktionsbevis.

Bara detta innehåll gör fortbildningen fantastisk. Fortbildning i både ämnet och i didaktik, något man inte är bortskämd med som matematiklärare. Om du får chansen gå utbildningen! Det är en upplevelse för livet, du knyter också intressanta kontakter med de andra deltagarna. Utbytet är underbart. Kursen är också billig. Du betalar inget för boende, mat eller kurs, det enda du står för är resan.

 

Grupparbete pågår!

Den andra fantastiska delen är miljön. Kursen är förlagd till Institut Mittag-Leffler, ett av värdens främsta, om inte det främsta, matematikinstitut. Det ligger i Djursholm i den villa som tillhörde grundaren Gösta Mittag-Leffler. Det är historisk mark, i alla fall om man är matematiker. Härifrån publiceras Acta Matematika, den tidskrift där Poincaré genom en artikel om solsystemets stabilitet oavsiktligt skapade Kaosteorin. Mittag-Leffler anställde också världens första kvinnliga matematikprofessor, Sonja Kovalevsky. Han ryktas även vara anledningen till att det inte finns ett Nobelpris i matematik.

Jag var lycklig när jag anlände!

Det fantastiska biblioteket som i sim samling har många intressanta matematiska verk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>