«

»

feb 14

Hjärtliga ekvationer – en favorit i repris

Idag är det alla hjärtans dag. Jag har i några år varit fascinerad över ekvationers förmåga att kunna generara de mest fantastiska former. Därför vill jag idag visa några som genererar hjärtan!

Som ni ser blir det lite olika former beroende på hur man upphöjer och drar roten ur på en av termerna. Den vackraste hjärtat tycker jag att man får när man kombinerar de två som finns ovan. Då finns tyvärr ingen vacker enda funktion utan det blir en funktion sammansatt av två delar. För att ni dessutom själva ska kunna göra detta på t ex en grafritande räknare så ger jag den på “y=”-form. Först fönsterinställningar:  Xmin=-1.3, Xmax=1.3, Ymin=-1 och Ymax=1.8. Ekvationerna och resultatet är:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>