«

»

maj 13

Om Stavros och det eventuella fusket

Det är väl ingen som jobbar i skolans värld som undgått anklagelserna mot Stavros Louca om fusk på det nationella provet i matematik för år 9. I korthet handlar det om en genomgång han höll inför provet där många av uppgifterna han presenterade för eleverna var identiska eller lika med de som sedan kom på provet. En av de allvarligaste punkterna är att han gjorde den så kallade aspektuppgiften för eleverna, identisk med den som sedan kom. Men är det så enkelt?

Jag skulle ur ett visst perspektiv kunna vara en av de som vill “skada” Stavros, men det jag menar är att han har en elevsyn och en kunskapssyn i matematik som är mig så främmande, att han dessutom är kreationist och undervisar i NO-ämnen gör saken värre. Men det är inte det som detta handlar om. Det handlar om han har fuskat eller har han lyckats pricka in rätt uppgifter av en slump.

Jag drar mig till minnes vad som hände för ett år sedan. När jag och mina elever arbetar med geometri lägger jag ner tid på att försöka ge en grundläggande förståelse på begreppen sträcka, area och volym. Förvånansvärt många elever har väldigt vaga föreställningar kring dessa begrepp. För att hjälpa mina elever brukar jag framförallt använda så kallade rika problem, problem som ger god förståelse för begrepp och dessutom kan anpassas så att samma problem kan användas av alla elever oavsett vilken nivå de är på. För just area, volym och sträckor har jag under några år använt ett som jag kallar pappret. Varifrån detta problem kom från början har jag glömt men det går ut på att du har ett A4-papper och ett sådant papper kan du tillverka två rör, cylindrar. Jag brukar fråga eleverna vad som gäller för deras volymer, de tror ofta att de är lika. Med hjälp av kulor och beräkningar kan vi visa att så inte är fallet. Den tuffa frågan brukar vara vad som krävs för att volymerna ska vara lika.

Jag kunde knappt hålla mig för skratt förra året när det var dags för nationellt prov i A-kursen. Just detta problem var 2010 års aspektuppgifft. Betyder det att jag fuskade? Nej, självklart inte. Men det är möjligt att en provkonstruktör skulle tycka det. Jag vill inte döma Stavros enbart på vad som står i Aftonbladet.

1 kommentar

  1. Björn

    Har du tänkt på vad det blir om du byter ut St i Stavros till D? Coincidence I think not! 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>