«

»

mar 10

En liten utmaning

Er uppgift är att idag komma på så många olika lösningar som möjligt på följande utmaning:

Ulrika, Mohammad och Sara jobbar en dag med att jobba ihop pengar till en klassresa, de kommer överens om att de ska lägga sina intjänade pengar i en pott och sedan dela upp potten så alla får lika mycket pengar. Alltså en tredjedel var.

Efter de har varit iväg och jobbat är de hemma hos Sara och spelar TV-spel. Ulrika måste efter ett tag gå hem för att äta middag så hon tar sin tredjedel av pengarna och går hem.

När det är dags för Mohammad att gå har han inte märkt att Ulrika tog sin del utan tror att alla pengarna är kvar. Därför tar han en tredjedel av pengarna som är kvar.

När Sara slutligen ska gå och lägga sig har hon varit så inne i spelandet att hon inte märkt att Ulrika och Mohammad har tagit sina pengar. Hon tar därför en tredjedel av de pengar som finns kvar och stoppar de 144 kronor som blev över i ett kuvert för att ge till de andra nästa dag.

  1. Hur mycket pengar hade de egentligen jobbat ihop totalt?
  2. Hur mycket pengar fick var och en?
  3. Formulera ett liknande problem och lös det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>