«

»

Feb 14

Matematik & Media

I dagens Rapportsändning gjordes ett reportage om hur VD-lönen i Folksam utvecklats jämfört med de VD-löner som presenterades i en LO-rapport i förra veckan. Anledningen till detta är att Folksam är fackägt. Ett bra och relevant reportageämne.

Tyvärr lämnar reportaget mycket att önska gällande matematiken. Vi fick veta i rekapitulationen om det tidigare reportaget om LO-rapporten att VD-lönerna minskat med  i genomsnitt 7 industriarbetarlöner (IL), men att Folksams VD hade ökat sin inkomst med 2 IL, men det vara bara 0.5 IL som berodde på löneökning.

Nu kan det tyckas att allt är klart, att LO inte sopat rent framför egen dörr. Jag har två matematiska invändningar för denna jämförelse.

  1. Varför får vi bara veta ökningen respektive minskngen och inte de faktiska genomsnittslönerna omräknat i industriarbetarlöner?
  2. Rapporten talar om ett genomsnitt. Det är svårt att få ett tillförlitligt medelvärde på bara en VD-lön som den nya granskningen handlar om. Alltså är siffrorna inte jämförbara då populationsstoleken skiljer avsevärt.

Mina funderingar blir då varför reportern utelämnar detta. Hur många hemma i tv-soffan reagerade på den information som inte gavs? Jag har inga svar. Men jag blir fundersam, det känns som sensationsgrävande där det kanske inte finns något. Om någon orkar ta reda på vad de absoluta siffrorna är kommer saken redas ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>